REGULAMIN

1.     Organizator główny:

1. Polski Związek Triathlonu

2.     Oganizator lokalny

1.     Fundacja Czas na Bydgoszcz ul. Ogrody 31/32, 85-870 Bydgoszcz, NIP: 953-274-84-59

2.     Dyrektor Zawodów Paweł Ochal 696156502

3.     Cele:

1.     Popularyzacja aquathlonu jako konkurencji prowadzającej do triathlonu.

2.     Kontrola umiejętności pływackich i biegowych zawodników.

3.     Podnoszenie poziomu rywalizacji poprzez działania cykliczne.

4.     Promocja aktywności fizycznej wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, aktywne spędzanie czasu całą rodziną.

5.     Identyfikacja i rozwijanie talentów sportowych.

6.     Krzewienie idei fair play.

7.     Zwiększenie aktywności i efektywności działań stowarzyszeń i klubów sportowych oraz innych organizacji pozarządowych, w zakresie upowszechniania sportu wielopokoleniowego i rodzinnego.

8.     Aktywacja lokalnych struktur samorządu terytorialnego i lokalnych środowisk gospodarczych do współpracy i współfinansowania projektu.

9.     Stworzenie możliwości szerokiego udziału w systemowej rywalizacji sportowej

osób w różnym wieku i o różnym poziomie umiejętności sportowych.

10. Ograniczenie agresji i patologii wśród dzieci i młodzieży.

11. Wyrównywanie szans dzieci, młodzieży i dorosłych w dostępie do sportu, niezależnie od statusu materialnego rodziny.

12. Optymalne wykorzystanie infrastruktury sportowej.

4.     Terminy i miejsca:

a.     17 marca 2024 – Bydgoszcz, Pływalnia przy Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego, ul. Sportowa 2 – Konkurencje biegowe Stadion Lekkoatletyczny im. Zdzisława Krzyszkowiaka ul. Gdańska 163

5.     Kategorie wiekowe:

1. Kategorie wiekowe kobiet i mężczyzn:

7-8 lat dzieci junior – kategoria nie zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,05-0,2)

9-10 lat dzieci junior – kategoria nie zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,1-0,5)

11-12 lat żak – kategoria zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,2-1)

13-14 lat młodzik – kategoria zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,2-1,5)

15-17 lat junior młodszy – kategoria zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,4-2)

18-19 lat junior – kategoria nie zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,8-5)

20-23 lat młodzieżowiec – kategoria nie zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,8-5)

18 lat i więcej klasyfikacja generalna (połączona klasyfikacja juniorów, młodzieżowców i zawodników elity) – kategoria nie zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,8-5)

18-39 lat (dystans 0,4-5 dla zawodników Age-Group) – kategoria nie zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,4-5)

40-49 lat (dystans 0,4-5 dla zawodników Age-Group) – kategoria nie zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,4-5)

50 lat i więcej (dystans 0,4-5 dla zawodników Age-Group) – kategoria nie zaliczana do klasyfikacji końcowej GPA (dystans 0,4-5)

6.     Zasady przebiegu zawodów

1.     Pływanie odbywa się na pływalni krytej 25 m. Zawodnicy startują ze skoku do wody lub mając kontakt „jedna ręka-ściana basenu”. Dopuszcza się pływanie po dwie osoby na torze – zasada „strona P – strona L”. W miarę możliwości czasowo-organizacyjnych Organizator może wskazać kategorię zawodników, którzy będą płynęli po 1 osobie na torze. W przypadku rozgrywania takiego samego dystansu różnych kategorii i płci, start może zostać połączony i puszczony w jednej serii. Podczas pływania niedozwolone są pianki neoprenowe, skóry pływackie i stroje triathlonowe. W przypadku zastosowania przez zawodnika pianki neoprenowej, skóry pływackiej lub stroju triathlonowego zawodnikowi zostanie doliczona kara czasowa 20” bez względu na dystans.

2.     Bieg odbywa się na stadionie lekkoatletycznym (tartan, stadion 400 m ). Po konkurencji pływania zawodnicy ustawiani są wspólnie na linii startu w poszczególnych kategoriach wiekowych. W przypadku rozgrywania takiego samego dystansu różnych kategorii i płci, start może zostać połączony i puszczony ze startu wspólnego. Podczas biegu niedozwolone są kolce lekkoatletyczne. W przypadku zastosowania przez zawodnika kolców lekkoatletycznych zawodnikowi zostanie doliczona kara czasowa 20” bez względu na dystans.

3.     Do końcowej klasyfikacji zawodów liczy się suma czasów (pływanie + bieg) z dokładnością do dziesiętnej sekundy. W przypadku falstartu podczas pływania lub biegu zawodnikowi doliczone zostanie do wyniku w danej konkurencji:
0,05 km - 0,2 km (0,5")
0,1 km - 0,5 km (1")
0,2 km - 1 km (2")
0,4 km - 2 km (4")
0,8 km - 5 km (8")

7.     Zasady punktacji Grand Prix Polski w Aquathlonie w Bydgoszczy

1.     Punkty według następującego klucza będą naliczane w kategoriach: żak (11-12) na dystansie 0,2-1, młodzik (13-14) na dystansie 0,2-1,5, junior młodszy (15-17) na dystansie 0,4-2.

2.     Punktacja zwycięzcy: zwycięzca za wygraną w poszczególnej kategorii otrzymuje 500 punktów.

Punktacja kolejnych zawodników: czas uzyskany przez zwycięzcę (w sek.) jest dzielony przez czas uzyskany przez danego zawodnika (w sek.). Wynik dzielenia mnożony jest razy 500. Uzyskana liczba jest liczbą punktów zdobytą przez danego zawodnika.

Przykład: zwycięzca uzyskał łączny czas 24 min 55 sek (łącznie 1495 sekund). Za zwycięstwo otrzymuje 500 punktów. Miejsce drugie zajął zawodnik z 00:27:04 (łącznie 1624 sekundy). W tym przypadku wynik punktowy drugiego zawodnika obliczamy następująco: wynik punktowy 1495/1624 = 0,9205 x 500 = 460,28 punktów (do dwóch miejsc po przecinku).

8.     Wyniki

1.     Wyniki cyklu będą publikowane na stronie www.triathlon.pl , www.fundacjaczasnabydgoszcz.pl

9.     Program zawodów i ogólne zasady rejestracji

1.     Program zawodów

07:30 – 09:00 – biuro zawodów i wydawanie pakietów startowych

08:00 – 08:45 – rozgrzewka pływacka

09:00 – 13:00 – przeprowadzenie części pływackiej zawodów

12:00 – 14:00 – posiłek dla zawodników

14:00 – 16:00 – część biegowa zawodów

16:30 – zakończenie zawodów

10. Ogólne zasady rejestracji

1.     Zasady rejestracji na zawody:

- obowiązkowa rejestracja online:

Grand Prix Polski w Aquathlonie - Bydgoszcz | Maratończyk Pomiar Czasu (maratonczykpomiarczasu.pl

- zapisy kończą się na 7 dni przed zawodami

- 7 dni przed zawodami możliwa weryfikacja na podstawie ogłoszonych list startowych

Opłata Startowa:

WPISOWE:

40zł - dla osób w wieku 7-12 lat

70zł - dla osób w wieku 13-19 lat

90zł - dla osób 20 lat i więcej

Do 4.03.2024 , po tym terminie wpisowe wynosi odpowiednio

50zł - dla osób w wieku 7-12 lat

80zł - dla osób w wieku 13-19 lat

100zł - dla osób 20 lat i więcej

Opłata na konto organizatora :

Fundacja Czas na Bydgoszcz : 03 1090 1072 0000 0001 3641 1845 Santander Bank Polska

Dopuszczalne są opłaty grupowe po wcześniejszej informacji telefonicznej pod numerem 696 156 502  lub adresem e-mail:  fundacjacnb@gmail.com

Zawodnicy nieopłaceni , będą usunięci z listy startowej na 7 dni do zawodów.

11. Pomiar czasu

1.     Pomiar na etapie biegowym wykonywany będzie metodą elektroniczną (chip, kamera na mecie), natomiast pomiar czasu na etapie pływackim będzie wykonany metodą ręczną.

12. Nagrody

1.     Medale za ukończenie zawodów dla wszystkich

2.     Statuetki za miejsca I-III oraz upominki rzeczowe za miejsca I–III we wszystkich kategoriach wiekowych

13. Warunki uczestnictwa

1.     Wiek zgodny z kategorią (liczy się rok urodzenia).

2.     Zawodnik niepełnoletni musi być pod opieką osoby dorosłej, a ponadto wymagana jest zgoda na udział w zawodach opiekuna prawnego osoby nieletniej.

3.     Zgłoszenia muszą wpłynąć w terminie wskazanym w regulaminie poszczególnej imprezy.

4.     Aktualne badania lekarskie lub oświadczenie opiekuna prawnego o podleganiu zawodnika opiece lekarza sportowego.

14. Warunki ogólne

1.     Cykl imprez Grand Prix w Aquathlonie 2024 odbywa się zgodnie z przepisami organizacyjnymi Polskiego Związku Triathlonu.

2.     Kierownictwo sportowe nad cyklem zawodów wpisujących się w Grand Prix w Aquathlonie sprawuje Polski Związek Triathlonu.

3.     Dane osobowe przekazywane przez Uczestników podlegają ochronie jako dane osobowe w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej RODO).

4.     Administratorem danych osobowych na poszczególnych zawodach jest organizator lokalny oraz Polski Związek Triathlonu; ul. Złota 9/9; 00-019 Warszawa; NIP 5252072728; REGON 006216356; KRS 0000237798.

5.     Celem przetwarzania danych osobowych jest realizacji wszystkich czynności niezbędnych dla udziału w zawodach, realizacji przez Administratora usług związanych organizacją oraz udziałem Uczestników w zawodach, publikacja wyników, list startowych, obsługa reklamacji, dochodzenie roszczeń, realizacja obowiązków podatkowych.

6.     Podstawą prawną przetwarzania jest, iż przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy (art. 6 ust. 1 lit b) RODO) oraz do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na Administratorze (art. 6 ust. 1 lit c) RODO).

7.     Dane osobowe mogą być ujawniane przez Administratora podmiotom z nim współpracującym przy realizacji usług, na podstawie umów powierzenia przetwarzania danych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w zakresie ochrony danych osobowych (w szczególności organizatorowi zawodów, jeżeli jest nim inny podmiot niż Administrator, dostawcom usług IT, pomiarów wyników, druku itp.).

8.     W związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługują Uczestnikowi następujące prawa:
•   prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych – w takim jednak wypadku, Administrator informuje, że niemożliwe będzie wykonanie przez Administratora obowiązków organizatora imprezy, w tym w szczególności umożliwienie Uczestnikowi startu w zawodach, pomiar wyników lub wydanie nagrody;
•   prawo dostępu do danych osobowych oraz prawo żądania ich sprostowania, ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania;
•   prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania;
•   prawo do przenoszenia danych na zasadach określonych w RODO;
•   prawo skargi do organu nadzorczego.

9.     Dane osobowe będę przetwarzane przez cały okres organizacji i przebiegu zawodów, a także po tym czasie, jeśli będzie to niezbędne do wykonanie obowiązków przewidzianych prawem lub realizacji interesu Administratora.

10. Uczestnik wyraża zgodę na utrwalanie jego wizerunku w trakcie zawodów dowolną techniką oraz wyraża zgodę na nieodpłatne korzystanie przez Administratora z tak utrwalonego wizerunku wyłącznie w celach informacyjnych, promocyjnych i marketingowych związanych z zawodami. Niniejsza zgoda obejmuje wykorzystanie wizerunku na wszelkich polach eksploatacji, o których mowa w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie wizerunku poprzez kadrowanie, cyfrową obróbkę, kompozycję, łączenie z innymi obrazami lub wizerunkami innych osób w zakresie koniecznym dla celów opisanych wyżej.

11. Rodzice/opiekunowie prawni niepełnoletniego uczestnika zawodów wyrażają zgodę na utrwalanie jego wizerunku w trakcie zawodów dowolną techniką oraz wyrażają zgodę na nieodpłatne korzystanie przez Administratora z tak utrwalonego wizerunku wyłącznie w celach informacyjnych, promocyjnych i marketingowych związanych z zawodami. Niniejsza zgoda obejmuje wykorzystanie wizerunku na wszelkich polach eksploatacji, o których mowa w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Rodzice/opiekunowie prawni niepełnoletniego uczestnika zawodów wyrażają zgodę na przetwarzanie wizerunku zawodnika poprzez kadrowanie, cyfrową obróbkę, kompozycję, łączenie z innymi obrazami lub wizerunkami innych osób w zakresie koniecznym dla celów opisanych wyżej.